Odgovorno igralništvo

Kot z vsako stvarjo, če pretiravamo, je lahko tudi škodljiva. Tako se lahko tudi pri igrah na srečo pripeti nekaj, kar lahko postane precej moteče. Govorimo o eni izmed sodobnih bolezni, ki dobiva vse večje razsežnosti, tudi v Sloveniji, imenovana odvisnost od iger na srečo. V zadnjem desetletju je ta težava postala zelo resna, strokovnjaki pa pravijo, da je ena najbolj zahrbrnih oblik zasvojenosti.

Odvisnost od iger na srečo je potrebno jemati resno, kakor odvisnost od drog ali alkohola. Težave se lahko pojavijo v obliki anksioznosti, depresije, slabših družinskih odnosih, občutku manjvrednosti, čustveni nezrelosti in podobno. Ta bolezen ne izbira, torej lahko ste moški, ženska in v katerem koli družbenem krogu.

Možgani si zapomnejo, kaj doživljamo kot prijetno in kaj ne. Pri prijetnih dogajanjih se sproščajo kemični procesi, ki pa so s pogostim pojavljanjem odgovorni za strast oziroma neustavljivo slo. Podoben občutek sprožijo kemične snovi, kot so alkohol in droga. Nove raziskave so pokazale, da je to bolezen težko preprečiti, za zdravljenje pa je potreben čas in napor.

Hujše oblike se opazijo pri odvisnikih, ki pričnejo, zaradi pridobivanja denarja za igre na srečo, tudi krasti in se prekomerno zadolževati. Še hujše posledice so razdor v družini, osamitev, notranji nemir, v končni fazi tudi samomor.

Zdravljenje poteka preko psihoterapije in ukrepi za pomoč pri odpravljanju finančnih dolgov. Priporočeno je sodelovati v skupinah, kot denimo skupine anonimnih odvisnikov od iger na srečo in sodelovanje oziroma nudejnje pomoči najbljižjih.

Da ne bo do tega prišlo, je potrebno ravnati odgovorno. Igre na srečo nam ne smejo okupirati življenja, lahko so le del njega. V primeru, da boste začeli igrati pogosteje, boste morali biti pazljivi na prve simptome v zgodnji fazi. Zunanjih simptomov skorajda ni, zato je potrebno biti zelo pozoren. Nekateri zgodnji znaki zasvojenosti so anksioznost in nemirnost, ki človeka naredi razdražljivega. Če vaše misli vsakodnevno pogosto bežijo v svet iger na srečo, se lahko prav tako nekoliko zamislite in prilagodite svoje navade, da se ne bodo pojavile težave.

Če ste se odločili preizkusiti v spletnem igralništvu, počnite to odgovorno do sebe in do drugih. Težave se ne bodo pojavile pri zmernem in premišljenem ravnanju. Dobro je tudi vedeti, da dokler to počnete za zabavo, se nimate česar bati.

Najboljši Članki

  • Opis igre craps

    Spletna igra craps je izga z dvemi kockami. Želeli jih boste metati vso noč, saj je igra craps zabavna in razburljiva. Craps tudi na spletu.

    Preberi več

  • Pravila igre tombola

    Tombola je ena najbolj razširjenih iger na srečo. Spletna tombola je zabavna, preprosta in dobičkonosna. Pridružite se igralcem spletne tombole.

    Preberi več

Oglaševanje